W miejscowości Mönchhof w regionie Neusiedlersee, w 1981 roku powstała rodzinna winiarnia, która od 2004 roku nosi nazwę Berger Leginthov. Pierwsza część nazwy to nazwisko rodziny, druga to historyczna nazwa miejscowości, wokół której rozlokowane są winnice. Leżą one na zróżnicowanych glebach, od piaszczystych, przez lessowe po gliniaste. Ta mnogość podłoża pozwala dobrać właściwe siedliska dla uprawianych tu odmian winorośli i produkować wina o zróżnicowanej charakterystyce. W uprawę winorośli i produkcje wina zaangażowana jest niemal cała, dwupokoleniowa rodzina, a prym wiedzie najmłodszy syn – Johannes. Wśród produkowanych tu win białych znajdziemy Grüner Veltliner, Welschriesling, Sauvignon Blanc i Chardonnay. Wina słodkie powstają na bazie odmian Scheurebe, Welschriesling i St. Laurent. Uprawiane ciemne grona to Zweigelt, St. Laurent oraz Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah.

Bodega Atamisque

Atamisque to naturalnie rosnący na terenie przedgórza Andów krzew. Gospodarstwo o tej samej nazwie wielokrotnie zmieniało właścicieli. W pierwszych latach XXI wieku zakochał się w tym miejscu francuz John Du Monceau, wraz z żoną Chantal zbudowali tu Bodegę oraz gospodarstwo agro i enoturystyczne. Pierwsze wina powstały tu w roku 2007. Siedlisko zlokalizowane jest na wysokości 1100-1400 m.n.p.m, nawadnianie z topniejących śniegów Andów. Obecnie bodega dysponuje 70 ha własnych winnic, z krzewami 40-80 letnimi, rosnącymi „na własnych korzeniach”. W winiarni poza lokalizacja wszystko jest francuskie, od załogi począwszy na i beczkach z dębu francuskiego skończywszy. Gospodarstwo dysponuje polem golfowym, stadniną koni, restauracja i hotelem dając pełne możliwości wypoczynku. Najważniejszą czerwoną odmianą jest tu Malbec, ale także Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir, a z białych Chardonnay i Sauvignon Blanc.