Wina na przyjęcie weselne

Wino na przyjęcie weselne

 

Zmieniają się zwyczaje żywieniowe Polaków. Jemy lżejsze, mniej tłuste potrawy, zjadamy więcej warzyw, a wszystko to chętniej niż dawniej popijamy winem. Ten trend nie ominął przyjęć weselnych. Dlatego coraz częściej nowożeńcy borykają się z niełatwym zadaniem doboru win do weselnego menu i zakupu odpowiedniej ilości trunków. Czy dobierać wina do potraw czy odwrotnie? Podawać wino białe czy czerwone, a może oba równocześnie? Sprawdzi się wino półsłodkie, czy raczej wytrawne? Jak uchronić się przed archetypem kaneńskim nie rujnując jednocześnie portfela? To pytania, na które organizatorzy i sponsorzy przyjęć weselnych poszukują odpowiedzi.

A odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo zależy od charakteru uroczystości. Nieco inaczej trzeba podejść do kameralnego przyjęcia na kilka-kilkanaście osób, do wesela na setkę osób, gdzie jedynym alkoholem będzie wino, a jeszcze inaczej, gdy wino będzie tłem alkoholi wysokoprocentowych.

1. Kameralne przyjęcie weselne
Jeśli państwo młodzi spotykają się jedynie w gronie wąsko pojętej rodziny/grona przyjaciół, wino powinno odgrywać istotną rolę. Warto pokusić się o dobre wino musjące (szampan, cremant) na aperitif i jako atrybut wznoszonych toastów podczas weselnych przemówień/życzeń. Do potraw serwowanych podczas przyjęcia wskazane będzie dobranie odpowiednich win, co zwykle powierza się doświadczonemu sommelierowi. A ponieważ menu jest ustalane dużo wcześniej, również zestaw win może być dobrany z wyprzedzeniem. Coraz powszechniej menu jest poddawane testom przyszłych małżonków, warto więc wraz z potrawami zdegustować proponowane wina – jest wtedy jeszcze czas na ewentualne zmiany. Dobrze zestawione potrawy w menu powinny uwzględniać kolejność serwowania win, tzn. od białego do czerwonego, od najlżejszego do najcięższego, od wytrawnego do zawierającego cukier resztkowy. Jeśli po zasadniczym posiłku przewidziana jest tzw. „zimna płyta” i/lub przekąski warto podać spektakularne, ale wyważone, w miarę elastyczne wino dobrze znoszące samodzielną konsumpcję. Łącznie należy przewidzieć od 0,5l do 0,7l wina na jednego gościa.

2. Winne wesele
By powitać licznych gości winem musującym i wznieść toast za świeżo upieczonych małżonków warto zaopatrzyć się w tańsze odpowiedniki szampana, np. hiszpańską Cavę. Odpowiednio schłodzone (6-8°C) należy nalewać bezpośrednio przed podaniem, by zachowało zarówno temperaturę jak i bąbelki. W przypadku przyjęcia weselnego, podczas którego jedynym trunkiem będzie wino sugeruje się zaproponowanie gościom do konsumpcji wszystkich  potraw  podstawowych  win – białego

i czerwonego. Powinny to być wina wybitnie elastyczne gastronomicznie, potrafiące udźwignąć zarówno lekkie jak i cięższe potrawy. Wino białe nie powinno charakteryzować się wysoką kwasowością, ale powinno być zrównoważone, łagodnej lub średniej budowy, ewentualnie z niewielkim cukrem resztkowym (półwytrawne). Z kolei wino czerwone nie powinno być ciężkie i garbnikowe, ale raczej o średnim ciele i owocowym profilu aromatyczno-smakowym, ale wytrawne. Ważnym czynnikiem w poprawnym serwowaniu tych win jest temperatura. Wino białe powinno być schłodzone do temperatury 10-12°C, a czerwone 16-18°C. Butelki nie powinny zatem stać bezpańsko na stole, ponieważ ich temperatura szybko osiągnie poziom ciepłoty otoczenia. Najlepszym rozwiązaniem jest serwowanie wina w odpowiedniej temperaturze przez obsługę kelnerską, ewentualnie można zastosować pojemniki utrzymujące temperaturę. Do wyboru gości należy decyzja, jakie wino znajdzie się w ich kielichu. Wśród licznych gości zapewne pojawi się kilka osób – koneserów win. Dla nich warto zorganizować stolik (barek) winny z kilkoma rodzajami win do wyboru – białe/czerwone, lekkie/ciężkie, ale wszystkie wytrawne. Wina te mogą być również serwowane przez obsługę, ale zachęcenie do samoobsługi nie będzie w tym wypadku foux pas. Również w tej wesji przyjęcia należy przewidzieć od 0,5l do 0,7l wina na jednego gościa.

3. Wino jako kopciuszek
Często wino jest jednym z wielu alkoholi dostępnych na przyjęciu weselnym. W takim przypadku – po wzniesieniu toastu winem musującym przez wszystkich gości – obsługa powinna zapytać o preferencje, by przed gościem nie stały zbędne kieliszki. Podobnie jak na przyjęciu gdzie wino jest jedynym trunkiem, sugeruje się zaopatrzenie w dwa wina podstawowe (białe i czerwone) oraz 2-4 win dla koneserów, podawanych przy winnym stoliku. Jednak w tym przypadku na jednego gościa wystarczy liczyć 0,25-0,35l wina.

Oferta win weselnych
W naszej ofercie znajduje się kilka par win, które z powodzeniem zaspokoić mogą zróżnicowane wymagania jakościowe i cenowe organizatorów przyjęć weselnych. Oferujemy zarówno wina podstawowe jak i koneserskie. Atutem naszej oferty jest możliwość degustacji tych win w naszym firmowym sklepie, a także możliwość zamówienia win z bezpiecznym zapasem. Po przyjęciu weselnym przyjmujemy zwrot nadmiarowych win (w pełnych, oryginalnie zamkniętych i nie uszkodzonych kartonach). Ceny win są ustalane indywidualnie w zależności od ilości, terminu, potrzeb transportowych i wielu innych czynników i mogą być niższe nawet do 25% od podanych cen detalicznych. Zapraszamy do kontaktu i degustacji win w sklepie przy ul. Retoryka 21 w Krakowie. 

 

1. Wino musujące hiszpańskie (Penedes, Cavas Alsinac), cena detaliczna 30 zł

 

 

2. Wina włoskie (Abruzzo, Coste di Brenta), cena detaliczna 36 zł

 

 

3. Wina francuskie (Bordeaux, Chateau de Lisennes), cena detaliczna 39 zł

 

 

4. Wina hiszpańskie (La Mancha, La Posada), cena detaliczna 25 zł

 

 

5. Wina portugalskie (Algarve, Marques Dos Vales), cena detaliczna 41 zł


 

 

6. Wina z RPA (Stellenbosch, Langtafel), cena detaliczna 39 zł